Lipidy - Royal Canin

Lipidy

Print

Dôležité pre psov a mačky

Psi, viac ako mačky, sú prirodzene priťahovaní k jedlám bohatým na lipidy, ale musia byť obmedzené, keď zviera nemá dosť fyzického pohybu. Ak chýba veľmi striktné prideľovanie potravy, nadbytok lipidov vedie k obezite, ale zvieratá nemôžu žiť bez nich, pretože poskytujú energiu a základné mastné kyseliny.

Lipidy predstavujú skupinu organických látok, ktoré sú všeobecne známejšie ako tuky. Mastné kyseliny a glycerol, ktoré spolu tvoria triglyceridy, sú hlavnými zložkami. Lipidy môžu byť jednoduché (triglyceridy, vosky) alebo zložené (obsahujúce veľa iných zložiek). Bunkové membrány sú napríklad zložené z fosfolipidov.

Tuky sú štandardným zdrojom energie pre psov a mačky, ktorí ich zoxidujú, aby z nich získali potrebnú energiu. Gram lipidov predstavuje približne 9 kcal metabolizovateľnej energie, dva a pol krát viac než poskytuje gram uhľohydrátov alebo bielkovín.

Niektoré mastné kyseliny – nazvané esenciálne – tiež zohrávajú štruktúrne úlohy pre bunku alebo pôsobia ako prekurzory špecifických hormónov. Zdroje lipidov v potrave sú všetky krmivá bohaté na živočíšne tuky (maslo, loj, bravčová masť, vajcia, tuk z hydiny, rybí tuk) a rastlinné tuky (oleje, olejnaté semená).

Mastné kyseliny

Ide o polynenasýtené mastné kyseliny bohato obsiahnuté v potravinových olejoch, ktoré sa vplyvom kyslíka, tepla a svetla znehodnocujú.

Táto ich vlastnosť môže byť nebezpečná, lebo pri ich rozklade vznikajú zložité zlúčeniny (hydroperoxidy).Z tohto dôvodu je nevyhnutné pridávať do krmív antioxidanty.

Stručné zhrnutie

Mastné kyseliny sú hlavnou súčasťou tukov. Podľa toho, koľko atómov uhlíka obsahujú, sa delia na mastné kyseliny s krátkym, stredným alebo dlhým reťazcom. Môžu byť nasýtené (bez dvojitej chemickej väzby medzi 2 uhlíkmi) alebo nenasýtené (s 1 až 6 dvojitými väzbami). Druhá skupina je nestálejšia a podlieha rozkladu, ale aj napriek tomu sem patria mnohé mastné kyseliny, ktoré sú pre životné funkcie nenahraditeľné.

Úloha v tele

Nasýtené mastné kyseliny sú výlučne zdrojom energie (označujú sa aj ako "prázdne" kalórie, keďže neplnia inú úlohu). Nasýtené mastné kyseliny s krátkym reťazcom (6 - 10 atómov uhlíka) sú výborným zdrojom pohotovej energie pre psy v záťaži, zvieratá s cukrovkou a novonarodené šteniatka. Polynenasýtené mastné kyseliny spĺňajú stavebnú funkciu (v membránach alebo krvných lipoproteínoch); patria sem omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre životné funkcie a telo si ich nedokáže vytvoriť.

Prirodzené zdroje

Sú tie isté ako pri tukoch: rastlinné a živočíšne oleje a tuky. Platí, že čím je obsah nenasýtených mastných kyselín v krmive vyšší, tým intenzívnejšia je aj ochrana proti oxidácii (zároveň je tiež potrebné zvýšiť príjem antioxidantov, vrátane vitamínu E).

Omega 6 mastné kyseliny

Príjem kyseliny linolovej je nenahraditeľný pre tvorbu bunkových membrán. Jej nedostatok vyvoláva rast suchej, lámavej a riedkej srsti. Taktiež ovplyvňuje celistvosť povrchovej vrstvy kože: koža sa stáva náchylnejšou na vysušenie a infekcie.

Stručné zhrnutie

Pre telo biologicky nenahraditeľné omega 6 mastné kyseliny vznikajú z esenciálnej kyseliny obsahujúcej 18 atómov uhlíka a dve chemické dvojité väzby, známej ako kyselina linolová. Z kyseliny linolovej sa syntetizujú aj ďalšie dve mastné kyseliny s dlhým reťazcom: kyselina gama-linolenová (GLA) a kyselina arachidonová.

Úloha v tele

Omega 6 mastné kyseliny sú nenahraditeľné pri tvorbe hormonálne aktívnych látok prostaglandínov, majú pozitívny vplyv na zdravotný stav kože, kvalitu srsti, ako aj na rozmnožovaciu sústavu zvieraťa.

Prirodzené zdroje

Rastlinné oleje sú spravidla bohaté na omega 6 mastné kyseliny. Niektoré nenasýtené živočíšne tuky z ošípaných a predovšetkým z hydiny, tiež môžu obsahovať vysoký podiel kyseliny linolovej (pri hydine aj viac ako 20%). Naopak, tuky z hovädzieho dobytka (sadlo, maslo) obsahujú len veľmi málo kyseliny linolovej.

Kyselina gama-linolenová

Iné pomenovanie: GLA

Kyselina gama-linolenová môže zohrávať významnú úlohu pri prekonávaní zápalových ťažkostí, zvlášť kožných chorôb. Má výrazne pozitívne účinky na zvieratá s alergiou.

Stručné zhrnutie

GLA sa využíva v kozmetických produktoch, ktoré majú obnovovať pružnosť pokožky. Je obzvlášť vhodná pri suchej koži, alebo ak sa tvorí nadbytočný kožný maz (seboroická dermatitída).

Úloha v tele

Obohatenie krmiva prídavkom GLA napomáha jej začleneniu do pečene, červených krviniek a cievnych stien. Nenasýtené mastné kyseliny ako GLA pomáhajú bunkovým membránam udržiavať tekutosť, ktorá predstavuje základnú podmienku látkovej výmeny medzi bunkami. Doplnok GLA tiež zvyšuje tvorbu hormónov so známymi protizápalovými účinkami, prostaglandínov typu 1. Ich tvorba prebieha na úkor tvorby prostaglandínov typu 2., s naopak, prozápalovými účinkami.

Prirodzené zdroje

GLA je nenasýtená mastná kyselina zo skupiny omega 6 (C18: 3), tvorená z kyseliny linolovej. U mačiek predstavuje premena kyseliny linolovej na GLA citlivý proces, pretože úroveň aktivity potrebného enzýmu je veľmi nízka. Len niekoľko olejov obsahuje výraznejšie množstvo GLA: borákový olej, pupalkový olej a olej z jadierok čiernej ríbezle. Olej z boráka lekárskeho obsahuje najvyšší podiel GLA, nad 20%.

Omega 3 mastné kyseliny

Vzhľadom k ich biologickým úlohám, sa omega 3 mastné kyseliny pridávajú do krmív pre psy v záťaži, staršie mačky a psy a zvieratá trpiace na chronické zápalové poruchy (osteoartróza, chronické zlyhávanie obličiek, zápalové hnačky, kožné ochorenia).

Stručné zhrnutie

Omega 3 mastné kyseliny predstavujú medzi polynenasýtenými mastnými kyselinami špecifickú skupinu. Táto skupina vzniká z kyseliny alfa-linolénovej (ALA), mastnej kyseliny, obsahujúcej 18 atómov uhlíka a tri dvojité chemické väzby. Z ALA sa tiež utvárajú 2 dlhšie, ale veľmi dôležité mastné kyseliny, EPA (kyselina eikozapentaénová) a DHA (kyselina dokozahexaénová).

Úloha v tele

Vzhľadom k ich nezastupiteľným funkciám, sú omega 3 mastné kyseliny zaujímavé z viacerých hľadísk:

  • sú protizápalovými látkami, ktoré bránia tvorbe niektorých chemických zápalových mediátorov;
  • zlepšujú okysličenie mozgu (obzvlášť u starých zvierat) a zvyšujú výdrž psov pri športových aktivitách;
  • u šteniatok stimulujú schopnosť učenia sa.

Prirodzené zdroje

Niektoré rastlinné oleje (ľanový, repkový, sójový) obsahujú nezanedbateľné množstvá ALA, ktorý je medziproduktom pre tvorbu EPA/DHA. EPA a DHA sa v koncentrovanej podobe nachádzajú len v rybom oleji (konkrétna koncentrácia závisí od druhu ryby) a v riasach.

EPA a DHA

Iné pomenovanie: kyselina eikozapentaénová a kyselina dokozahexaénová

Tieto omega 3 mastné kyseliny s veľmi dlhým reťazcom sú známe predovšetkým vďaka ich protizápalovým účinkom. 
Vysoká koncentrácia EPA a DHA je v očnej sietnici: ich podávanie počas gravidity a prvých týždňov života po narodení zvyšuje ostrosť zraku zvieraťa. 

Obohatenie krmiva o EPA a DHA má ale aj mnoho ďalších pozitívnych účinkov:

  • chráni funkcie srdca a obličiek (rozrieďovanie krvi a účinky znižujúce vysoký krvný tlak)
  • znižuje riziko vzniku nádorov.

Stručné zhrnutie

Orgánom s najvyššou koncentrácia DHA je mozog. Divoké mäsožravce, najmä mačkovité, prijímajú DHA, keď požierajú mozog ich koristi.

Úloha v tele

EPA a DHA sú prítomné v materskom mlieku a sú nenahraditeľné pre vývin mozgu a očnej sietnice plodu. Čím vyššia je koncentrácia DHA v materskom mlieku, tým je nervový systém mláďat vyvinutejší.

Prirodzené zdroje

Omega 3 mastné kyseliny s veľmi dlhým reťazcom sa nachádzajú v koncentrovanej forme v olejoch z mastných rýb zo studených morí (napr. losos, makrela, halibut, haring a koruška polárna). EPA a DHA sa tiež vyskytujú vo fytoplanktóne a jednobunkových riasach. Ryby ich získavajú z potravného reťazca a sústreďujú v tukových tkanivách.

Konjugované mastné kyseliny

Iné pomenovanie: CLA

Konjugované mastné kyseliny utvorené z kyseliny linolovej – tiež konjugovaná kyselina linolová (CLA) – sú predmetom výskumu v rámci boja proti obezite. Zvláštna forma CLA (alebo izomér) zabraňuje hromadeniu triglyceridov v tukových tkanivách.

Stručné zhrnutie

CLA neznižuje hmotnosť ľudských pacientov s obezitou, ale pomáha zvyšovať podiel svaloviny (svalov) na úkor tuku (tukového tkaniva). CLA má tiež pozitívny účinok na telesnú stavbu psov kŕmených ad libitum.

Úloha v tele

Za príčinu toho, že CLA pôsobí proti ukladaniu tukov, sa považuje jej vplyv na reguláciu metabolizmu glukózy a mastných kyselín v bunkách tukových tkanív. Rôzne izoméry CLA sa stali predmetom výskumu kvôli ich potenciálnym pozitívnym vlastnostiam: vplyvu na rakovinu, aterosklerózu, imunitnú funkciu a cukrovku.

Prirodzené zdroje

CLA sú obsiahnuté v zložkách živočíšneho pôvodu ako sú mliečne produkty, mäso a tuky. Vytvárajú ich špecifické mikroorganizmy v bachore prežúvavcov. Oproti tomu je tvorba CLA črevnými baktériami u psov veľmi nízka. Do krmív sa pridávajú syntetické formy CLA.

  • facebook
  • youtube