Iné pomenovanie: GLA
Kyselina gama-linolenová môže zohrávať významnú úlohu pri prekonávaní zápalových ťažkostí, zvlášť kožných chorôb. Má výrazne pozitívne účinky na zvieratá s alergiou.
Stručné zhrnutie
GLA sa využíva v kozmetických produktoch, ktoré majú obnovovať pružnosť pokožky. Je obzvlášť vhodná pri suchej koži, alebo ak sa tvorí nadbytočný kožný maz (seboroická dermatitída).
Úloha v tele
Obohatenie krmiva prídavkom GLA napomáha jej začleneniu do pečene, červených krviniek a cievnych stien. Nenasýtené mastné kyseliny ako GLA pomáhajú bunkovým membránam udržiavať tekutosť, ktorá predstavuje základnú podmienku látkovej výmeny medzi bunkami. Doplnok GLA tiež zvyšuje tvorbu hormónov so známymi protizápalovými účinkami, prostaglandínov typu 1. Ich tvorba prebieha na úkor tvorby prostaglandínov typu 2., s naopak, prozápalovými účinkami.
Prirodzené zdroje
GLA je nenasýtená mastná kyselina zo skupiny omega 6 (C18: 3), tvorená z kyseliny linolovej. U mačiek predstavuje premena kyseliny linolovej na GLA citlivý proces, pretože úroveň aktivity potrebného enzýmu je veľmi nízka. Len niekoľko olejov obsahuje výraznejšie množstvo GLA: borákový olej, pupalkový olej a olej z jadierok čiernej ríbezle. Olej z boráka lekárskeho obsahuje najvyšší podiel GLA, nad 20%.