Uhľohydráty - Royal Canin
Home Zdravá výživa Živiny Uhľohydráty

Uhľohydráty

Tlačiť

Pre zlepšenie telesných funkcií

Uhľohydráty je pomenovanie pokrývajúce molekuly zložené z uhlíka, kyslíka a vodíka, ktoré majú spoločné určité chemické vlastnosti. Uhľohydráty sú hlavne rastlinného pôvodu, s výnimkou krvnej glukózy, glykogénu v svaloch a v pečeni a mliečnej laktózy. Všetky rastliny obsahujú uhľohydráty, od sacharózy v repe až po najviac nestráviteľnú vlákninu v kôre stromov.

Mačky a psi môžu žiť bez uhľohydrátov v potrave, pretože uhľohydráty, ktoré potrebujú pre bunky, syntetizujú z aminokyselín. Príjem uhľohydrátov však veľmi zlepší fungovanie tela.

Zatiaľ čo glukóza, sacharóza, laktóza a škrob majú výlučnú funkciu dodávať energiu, ich rastlinný pôvod a ako dobre sú uvarené ovplyvňujú ich stráviteľnosť. Prítomnosť slabo uvareného škrobu v krmive môže spôsobiť hnačku. Vláknina, ktorá je tiež uhľohydrát, je veľmi dobrá pre prechod a pre vyváženosť bakteriálnej flóry. Toto napríklad platí o frukto-oligosacharidoch (FOS) a mannán-oligosacharidoch (MOS).

Škroby

Aby bol škrob pre mačky a psy stráviteľný, musí byť veľmi dobre uvarený, inak môže v hrubom čreve kvasiť a spôsobovať hnačky. Aj príliš mnoho škrobu môže mať ten istý účinok, ak jeho prijaté množstvo prekročí tráviacu kapacitu enzýmov zvieraťa (napríklad pri severských plemenách psov a mačiek).

Stručné zhrnutie

Škroby sú molekuly uhľohydrátov, v ktorých sú tisíce molekúl glukózy poprepájané jednoduchými chemickými väzbami.

Úloha v tele

Škroby sa najprv štiepia v tráviacom procese, aby črevo mohlo postupne vstrebávať molekuly glukózy. Následne slúžia zvieraťu len ako zdroj energie.

Prirodzené zdroje

Škroby sú zásobné látky (podobne ako tuky u zvierat) vlastné rastlinám: obilniny (ryža, kukurica, pšenica, jačmeň a pod.), zemiaky alebo hľuzy manioku. Obilné zrno obsahuje 50 až 70% škrobu. V suchom krmive napomáha škrob dosiahnutiu typickej dutinkatej štruktúry granúl (expanzia zmesi).

Cukry

Iné pomenovanie: jednoduché uhľohydráty, di- a tri-sacharidy

Cukry neplnia pri psoch a mačkách žiadnu preventívnu alebo liečivú funkciu. Naopak, ak sa ich v krmive nachádza nadbytok, môžu spôsobiť nadváhu a cukrovku.

Stručné zhrnutie

Keď v bežnom živote rozprávame o cukre, máme na mysli sladiaci účinok alebo sladkú chuť uhľohydrátov ako sacharóza alebo fruktóza. Ak ho použijeme bez prívlastku, označuje tento pojem obvykle sacharózu (repný alebo trstinový cukor), ale takisto môže označovať aj glukózu (hroznový cukor), fruktózu (ovocný cukor) alebo laktózu (mliečny cukor). Mačka, na rozdiel od psa, sladkú chuť necíti.

Úloha v tele

Laktóza je zdrojom okamžitej energie pre šteniatka alebo mačiatka pred odstavom. Aby sa však stala biologicky využiteľnou, je potrebný tráviaci enzým, laktáza. Keď sa zviera prestane živiť mliekom, produkcia laktázy klesá. Keďže majú mačky a psy schopnosť vytvárať si vlastnú krvnú glukózu z bielkovín, nemajú pre ne cukry žiadnu výživnú hodnotu

Prirodzené zdroje

Cukry predstavujú jednoduché zásoby energie, u väčšiny rastlín vo forme ovocia, bobúľ, koreňov alebo hľúz. Jediným známym zdrojom tohto druhu vyskytujúcim sa v tele je mliečna laktóza.

Celulóza

Iné pomenovanie: celková vláknina potravy (TDF)

Vďaka nedávnemu pokroku vo vedeckých poznatkoch o surovej vláknine ako zložke krmív, je možné efektívnejšie predchádzať alebo liečiť ochorenia ako obezita, cukrovka, zápcha alebo hnačky pomocou pridania týchto zložiek v správnej kvalite a množstve do výživy zvieraťa.

Stručné zhrnutie

Celulóza je veľmi veľká molekula, zložená z tisícok molekúl glukózy, poprepájaných chemickými väzbami, ktoré sú silnejšie, ako pri škrobe. Celulóza však predstavuje len časť celkovej vlákniny v krmive. Tento pojem zahŕňa aj iné rozpustné alebo nerozpustné rastlinné látky, ako sú hemicelulózy, pektín, lignín a vláknina zo skupiny oligosacharidov. Samotná celulóza nemá prakticky žiadnu výživnú hodnotu, aj keď sa obsah surovej celulózy uvádza na obale.

Úloha v tele

Úloha vlákniny v tele závisí od jej druhu. Nestráviteľná a nerozpustná vláknina (čistá celulóza, lignín) pôsobia v črevách ako stabilizáror a napomáhajú ich mechanickej funkcii tým, že stimulujú sťahy (peristaltiku). Rozpustná vláknina je dôležitá pre zdravie a čistotu zažívacieho ústrojenstva (FOS, MOS). Príjem dostatočného množstva vlákniny je dôležitý u zvierat ohrozených nadváhou, lebo vyvoláva pocit nasýtenia a tiež pre neaktívne mačky, náchylné na tvorbu chlpových chumáčov v zažívacom trakte.

Prirodzené zdroje

Vláknina je jednou z najdôležitejších súčasti rastlinného tela, tvorí akúsi vonkajšiu kostru poskytujúcu rastline oporu a jej tvar. To vysvetľuje, prečo všeobecný termín “celulóza” v skutočnosti zahŕňa veľa rôznych typov molekúl. Len si porovnajte kmeň stromu s mrkvou alebo kríčkovou fazuľkou!

FOS

Iné pomenovanie: Frukto-oligosacharidy, prebiotiká

Pridaním FOS do krmiva sa predchádza infekčným hnačkám, ktoré spôsobuje premnoženie nebezpečných baktérií v čreve a zároveň sa zabezpečí primeraná výživa črevných buniek, čo uľahčí ich pravidelné obnovovanie.

Stručné zhrnutie

Frukto-oligosacharidy (FOS) patria do skupiny fermentovateľnej vlákniny. Nie sú stráviteľné telu vlastnými enzýmami, ale baktérie v hrubom čreve ich intenzívne štiepia, pričom vznikajú jednoduchšie mastné kyseliny (známe ako prchavé mastné kyseliny) ktoré:

  • zvyšujú kyslosť črevného prostredia;
  • sú výbornou výživou pre fungovanie a obnovu buniek;
  • vystieľajú stenu hrubého čreva.

Úloha v tele

Vďaka štiepeniu sú FOS sú priamym zdrojom výživy pre bunky hrubého čreva. Ich najdôležitejšia úlohou je však podporovať rast špecifickej bakteriálnej flóry (bifidus a lactobacillus), ktorá má všeobecne známe pozitívne účinky na zdravie zažívacieho ústrojenstva:

  • obmedzujú množenie choroboplodných baktérií;
  • zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín.

Prídavok FOS v krmive pre sučky v plemennom chove pomáha zvýšiť množstvo protilátok (IgM) v ich mlieku, čo posiľňuje imunitu šteniatok.

Prirodzené zdroje

FOS vytvára huba (Aspergillus nigricans) vo forme cukru alebo sacharózy, ktorú tvorí molekula glukózy spojená s molekulou fruktózy. Huba vylučuje enzým, ktorý umožňuje pridanie ďalších molekúl fruktózy a vzniká FOS.

MOS

Iné pomenovanie: manano-oligosacharidy

MOS prispievajú k správne vyváženej bakteriálnej flóre v črevách a majú tak priamy, ako aj nepriamy vplyv na zdravie zažívacieho traktu. Preto sú veľmi efektívne pri predchádzaní hnačkám a prispievajú k prevencii infekčných chorôb v spojených so zažívaním.

Stručné zhrnutie

Manano-oligosacharidy patria do veľkej skupiny vláknin, teda medzi nestráviteľné uhľohydráty. Rovnako ako FOS, účinne pôsobia proti škodlivým baktériám žijúcich dutinách zažívacieho traktu, ale fungujú odlišným spôsobom. Skladajú sa z dvoch cukrov: glukózy a manózy.

Úloha v tele

Táto kvasnicová vláknina prospieva zažívaciemu traktu dvoma spôsobmi:

  • zabraňuje množeniu škodlivých baktérií tým, že im bráni prichytiť sa na črevnú sliznicu;
  • priamo zvyšuje efektivitu imunitného systému tela, keďže prispieva k účinnejšiemu boju proti choroboplodným zárodkom.

Prirodzené zdroje

Vlákninu MOS nájdeme v bunkovej stene kvasiniek.

Slizové látky

Príklad: vláknina psyllia

Slizové látky sú rozpustná vláknina a používajú sa na liečbu problémov súvisiacich s črevnou pasážou. Upravujú črevnú pasáž a uľahčujú vylučovanie stolice.

Stručné zhrnutie

Semená skorocelu Psyllium sú veľmi vhodným zdrojom slizových látok. Pomenovanie Psyllium pochádza z gréckeho “psyllia”, v preklade “blcha”. V závislosti od druhu majú semená čiernu alebo zlatú farbu a pripomínajú drobné vošky. Psyllium sa bežne používa ako súčasť krmiva záprahových psov, aby sa predišlo hnačkám zo stresu.

Úloha v tele

Slizové látky tvoriace vonkajšiu vrstvu semien psyllium sú schopné absorbovať veľa vody. Keď prijmú vodu, napučia a vytvoria gél, ktorý zvýši viskozitu obsahu čreva (tráveniny). Psyllium zlepšuje pohyb v tráviacom trakte. Zabraňuje tak zápche, proti ktorej sa tiež primárne používa v humánnej medicíne. Pohyb stolice v hrubom čreve je pravidelnejší a zvlhčenie spôsobené slizovými látkami uľahčuje vylučovanie stolice.

Prirodzené zdroje

Rôzne druhy skorocelu (Plantago ovata, Plantago ispaghula), pôvodom z Indie.

  • facebook
  • youtube