Vitamíny - Royal Canin

Vitamíny

Print

Životne dôležité pre telo

Slovo vitamín je odvodené od slova tiamín, ktorý bol prvou látkou, čo ju takto nazývame. Tiamín je amín, ktorý má životne dôležitú úlohu v tele v boji proti beri-beri. Zo širšieho hľadiska, ďalšie látky, ktoré zohrávajú podobnú úlohu, sa tiež nazývajú vitamíny.

Vitamíny sa delia do dvoch skupín: vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K) a vitamíny rozpustné vo vode (B, C). Ak sa konzumujú nadmerne, vitamíny rozpustné v tukoch sa ukladajú v tele a môžu sa stať toxickými.

Vitamíny sú poskytované v rôznych ingredienciách a tiež môžu byť obsiahnuté v čistej forme. Ako prirodzene krehké látky, citlivé na svetlo, teplo a oxidáciu, vitamíny je potrebné počas procesu varenia chrániť.

Každý vitamín sa podieľa na niekoľkých rôznych funkciách, ale pre zjednodušenie uvádzame zoznam ich najdôležitejších úloh v tele.

Vitamín A

Iné pomenovanie: retinol

Vitamín A je v organizme dvojsečnou zbraňou.

Nedostatok vitamínu A spôsobuje:

  • Očné problémy (zhoršené nočné videnie, znížená priehľadnosť rohovky, suché spojivky)
  • Kožné problémy (suchá koža, odumieranie mazových žliaz)
  • Reprodukčné anomálie
  • Vyššia citlivosť voči infekciám a pľúcne komplikácie.

Nadbytok vitamínu A je takisto škodlivý (ochorenia kĺbov, reprodukčné problémy).

Stručné zhrnutie

V minulosti sa na liečbu niektorých porúch zraku podávala pečeň. Vitamín A bol izolovaný v roku 1913 a jeho chemická štruktúra bola odhalená v roku 1931. Je to alkohol z dlhým reťazcom, rozpustný v tukoch. Vstrebáva sa v tenkom čreve a ukladá sa v pečeni. Beta karotén je u psov prekurzorom vitamínu A, mačky však nie sú takejto syntézy schopné.

Úloha v tele

  • Zrak: adaptácia na tmu.
  • Reprodukcia: syntéza hormónov.
  • Metabolizmus: syntéza proteínov.
  • Koža a srsť: reguluje rast buniek pokožky a tvorbu kožného mazu. Vitamín A pomáha v boji proti suchej seborey a lupinám , ktoré sa často tvoria pri svrbení. Pôsobí spolu so zinkom a sírnymi aminokyselinami.

Prirodzené zdroje

Ako retinol: pečeň, mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky.

Vitamín D

U šteniat veľkých plemien je nadbytok vitamínu D častejší, než jeho nedostatok. Jeho nadmerný príjem zapríčiňuje vážne poruchy v raste kostí (osteochondritída).

Nedostatok vitamínu D zapríčiňuje:

  • Rachitídu (u psov a mačiek vzácna)
  • Osteomaláciu (bolesti kĺbov a svalov, fraktúry kostí).

Stručné zhrnutie

Účinok oleja z pečene rýb proti rachitíde bol objavený v roku 1782 a vitamín D bol izolovaný v roku 1932. Tento v tuku rozpustný vitamín sa do tela dostáva potravou. Prirodzene sa syntetizuje u ľudí a bylinožravcov premenou kožných sterolov za účinku slnečných lúčov. Aby bol v tele aktívny, musí byť modifikovaný najprv v pečeni, potom v obličkách.

Úloha v tele

Vitamín D je nenahraditeľný pri regulácii metabolizmu vápnika a fosforu:

  • Zvyšuje vstrebávanie vápnika a fosforu v čreve.
  • Optimalizuje viazanie (uvoľňovanie) vápnika v kosti.
  • Znižuje stratu vápnika a fosforu cez moč.

Prirodzené zdroje

Mäso a zelenina neobsahujú takmer žiadny vitamín D. Tento sa prirodzene nachádza v oleji z pečene rýb, rybom tuku (sardinky, tuniak), vaječnom žĺtku, mlieku a mliečnych výrobkoch.

Vitamín E

Iné pomenovanie: tokoferol

Vitamín E sa vo výžive využíva na prevenciu a liečbu mnohých ochorení spôsobených oxidačným stresom v bunkách (fyzická námaha, znečistenie) a starnutím (kardiovaskulárne ochorenia, katarakta, degeneratívne neurologické ochorenia).

Stručné zhrnutie

Vitamín E bol objavený v roku 1920 ako faktor plodnosti. Izolovaný bol v roku 1936. Jeho významné antioxidačné účinky boli potvrdené až v osemdesiatych rokoch. Vitamín E je všeobecný termín, ktorý pokrýva viacero látok, z ktorých najrozšírenejšia a na bunečné membrány biologicky antioxidačne najaktívnejšia forma je alfa tokoferol. Vitamín E sa ukladá v tukovom tkanive, v pečeni a vo svaloch.

Úloha v tele

Vitamín E ochraňuje bunky voči pôsobeniu voľných radikálov. Iné pomenovanie „kyslík reaktívne látky“, voľné radikály sú prirodzené produkty bunkovej oxidácie. Normálne sú súčasťou prirodzenej obranyschopnosti tela, ale keď je porušená rovnováha medzi antioxidantmi a voľnými radikálmi, dochádza k oxidačnému stresu.

Vo všeobecnosti vitamín E pomáha

  • ochraňovať bunečné membrány;
  • bojovať proti biologickým účinkom stresu;
  • zlepšovať imunitnú odozvu.

Prirodzené zdroje

Najdôležitejším zdrojom vitamínu E je zelenina. Patria sem oleje, olejniny a obilniny. Nachádza sa aj v niektorých živočíšnych produktoch, ako pečeň, vajcia a maslo.

Vitamín K

Iné pomenovanie: fylochinón, menachinón – 7 (MK – 7)

Nedostatok vitamínu K môže mať za následok tráviace, nosné, kožné a mozgové krvácanie, pretože je znemožnená zrážanlivosť. Po dlhšej dobe tieto drobné, niekedy nepozorované krvácania vedú k anémii (nedostatok červených krviniek prenášajúcich kyslík). Dostatočný prísun v potrave takéto riziko znižuje.

Stručné zhrnutie

Existencia antihemoragického výživového faktoru bola potvrdená v roku 1929 a izolovaný bol v roku 1936. Dostal meno vitamín K , ale v skutočnosti sa jedná o skupinu podobných, v tuku rozpustných látok, ktoré umožňujú za určitých okolností zrážanie krvi cez reťazec biochemických mechanizmov. Vitamín K sa bežne injekčne podáva po otrave antikoagulantom (napr. náhodné požitie otravy na potkany).

Úloha v tele

Vitamín K je kofaktorom mnohých enzýmov, to znamená, že tieto enzýmy sú bez neho neaktívne. Je nevyhnutný pre funkciu niektorých zrážacích faktorov. Tiež má úlohu v metabolizme bielkovín, pomáha viazať vápnik v kosti.

Prirodzené zdroje

Hlavným zdrojom vitamínu K v potrave je mäso a zelenina, zvlášť kapusta, petržlen a špenát. U zvierat sa vitamín K ukladá v pečeni.

Tiamín

Iné pomenovanie: vitamín B1, antinefritický faktor

Nedostatok vitamínu B1 spôsobuje u ľudí a zvierat chorobu beri – beri (únava, svalová slabosť, problémy s chôdzou a so zrakom). Tejto chorobe pomáha predchádzať vyvážená strava. Ale vitamín B1 je okrem iného aj látka, dôležitá pri prevencii a liečbe degeneratívnych ochorení nervového systému alebo niektorých ochorení srdca.

Stručné zhrnutie

Tiamín je prvým objaveným vitamínom. Choroba beri – beri bola známa u konzumentov ryže v Číne už v roku 2600 p.n.l., ale jej nutričný pôvod bol potvrdený až v roku 1885 a tiamín bol identifikovaný až v roku 1910. Ochorenie je spôsobené nedostatkom tiamínu. Tento „živý (vital)“ amín – získal meno „vitamín“ – je rozpustný vo vode a sústreďuje sa v srdci, obličkách, pečeni a v mozgu.

Úloha v tele

Tiamín je nenahraditeľná látka zapojená v mnohých komplexných biochemických reakciách, ktoré pomáhajú produkovať energiu pre bunky. Okrem toho je tiež nevyhnutný pre správne fungovanie nervovej sústavy. Zúčastňuje sa na syntéze neurotransmiteru acetylcholín, ktorý prenáša senzorické impulzy z jedného neurónu na druhý.

Prirodzené zdroje

Kvasnice a pšeničné klíčky obsahujú najviac vitamínu B1, ale nájdeme ho aj v mäse, otrubách a obilninách.

Riboflavín

Iné pomenovanie: vitamín B2

Vitamín B2 prispieva ku kvalite kože a srsti zvierat. Pri jeho nedostatku vznikajú zmeny na koži okolo očí a na bruchu.

Stručné zhrnutie

Po počiatočnej mylnej zámene s vitamínom B1, riboflavín nakoniec objavili v roku 1937. Viaceré ochorenia so všeobecnými príznakmi, spôsobené nedostatkom tohto vitamínu, sa však podarilo identifikovať až v osemdesiatych rokoch. Riboflavín je vo vode rozpustný.

Úloha v tele

Riboflavín je koenzým, čo znamená, že je nevyhnutný pre aktivovanie určitých enzýmov zapojených do viacerých biochemických reakcií, zahŕňajúc tvorbu energie z tukov, rozpad aminokyselín a fungovanie mitochondrií – producentov energie v bunke.

Prirodzené zdroje

Vitamín B2 je v prírode bežný. Nájdeme ho v kvasniciach, pečeni, syre, vajciach a všetkých mliečnych výrobkoch. Tvoria ho tiež črevné baktérie psov a mačiek. Riboflavín je veľmi citlivý na svetlo.

Kyselina pantoténová

Iné pomenovanie: vitamín B5

Tento vitamín sa nachádza v bežnej potrave, preto k jeho nedostatku dochádza výnimočne a symptómy sú veľmi všeobecné.

Stručné zhrnutie

Lipmanov objav kyseliny pantoténovej, zložky ústrednej molekuly na fungovanie tvorby energie v bunke (koenzým A), získal v roku 1953 Nobelovu cenu za chémiu, čo potvrdzuje dôležitosť tohto vitamínu.

Úloha v tele

Kyselina pantoténová je zložkou koenzýmu A, ktorý je súčasťou takmer každej cesty (uhľohydráty, lipidy, proteíny) energetického metabolizmu buniek.

V spojení s ostatnými vitamínmi skupiny B (niacín, cholín a inozitol) a s histidínom (zásaditá aminokyselina), je kyselina pantoténová veľmi efektívnou zložkou pri ochrane kože. Podporuje syntézu kožných lipidov, obzvlášť ceramidov, ktoré zabraňujú dehydratácii kože.

Prirodzené zdroje

Meno tohto vitamínu pochádza z gréckeho slova pantos, čo znamená „je všade“. Hlavným zdrojom vitamínu B5 sú mäso, vajcia a mliečne výrobky.

Pyridoxín

Iné pomenovanie: vitamín B6

Nedostatok pyridoxínu sa prejavuje anomáliami na koži, nervoch a krvi. Pyridoxín pomáha pri prevencii a liečbe niektorých ochorení korešpondujúcich štruktúr.

Stručné zhrnutie

Pyridoxín, vitamín B6, nebol objavený a izolovaný do polovice 20. storočia a vedci stále pokračujú v mapovaní jeho úloh v organizme, ktoré sú pravdepodobne rôzne.

Úloha v tele

Vitamín B6 pôsobí ako koenzým v mnohých enzymatických systémoch, preto hrá viacero úloh v rôznych metabolických cestách, zvlášť cestách týkajúcich sa aminokyselín.

Prirodzené zdroje

Ako všetky vitamíny skupiny B, je pyridoxín rozpustný vo vode a prítomný vo viacerých surovinách. Jedná sa hlavne o kvasnice, obilné klíčky a mäso. Mliečne výrobky a obilniny obsahujú iba malé množstvá pyridoxínu.

Vitamín B12

Iné pomenovanie: kobalamín

Starnutie, vegetariánsky spôsob výživy a choroby trávenia bývajú príčinou nedostatku vitamínu B12, ktorý sa musí kompenzovať pomocou stravy. To isté platí aj pri niektorých druhoch rakoviny.

Stručné zhrnutie

Priaznivé účinky teľacej pečene pri chudokrvnosti boli objavené v roku 1925. Už v tom čase vedci identifikovali určitý vonkajší dietetický faktor, ktorý sa však podarilo izolovať až v polovici minulého storočia, kedy tento vitamín dostal označenie B12. Je to jediný vitamín, ktorý obsahuje v molekule kov (kobalt).

Úloha v tele

Vitamín B12 je zapojený do mnohých esenciálnych biochemických reakcií, a ako koenzým a hrá primárnu úlohu pri syntéze proteínov a tvorbe červených krviniek.

Prirodzené zdroje

Vitamín B12 sa nachádza iba v živočíšnych surovinách (pečeň, obličky, ryby, mäso). Zelenina neobsahuje žiadny vitamín B12.

Niacín

Iné pomenovanie: vitamín PP, kyselina nikotínová, nikotínamid

Niacín pomáha predchádzať pellagre, vážnemu ochoreniu vykazujúcemu kožné, tráviace, psychické a hematologické poruchy. U psov a mačiek prispieva vitamín PP k zdraviu kože a lesku srsti.

Stručné zhrnutie

Vitamín PP je názov, vychádzajúci z jeho schopnosti predchádzať pellagre u ľudí. Pellagra je ochorenie, ktoré spôsobuje stvrdnutie kože. Nedostatok niacínu u psov spôsobuje dermatitídu v oblasti brucha a panvových končatín, čo sa môže prejavovať v prípade, že krmivo obsahuje málo živočíšnych surovín a prídavkov vitamínov skupiny B.

Úloha v tele

Aktivácia niacínu pomáha telu dokončiť všetky oxidačno redukčné reakcie ,ktoré sú nevyhnutné pre výrobu energie z tukov a cukrov.

Biotín

Iné pomenovanie: vitamín B8 alebo vitamín H

Toto je jeden z najaktívnejších vitamínov pôsobiacich na lesk srsti a zdravie kože zvierat. Je tiež priamo zodpovedný za plynulú funkciu nervového systému.

Stručné zhrnutie

Biotín bol objavený na prelome storočia pri výskume „choroby z vaječných bielkov“. Konzumácia väčšieho množstva surových vaječných bielkov spôsobuje vznik kožných lézií, stratu ochlpenia a nervovo svalové poruchy. Ochorenie je liečiteľné varením bielkov a podávaním kvasníc. Črevné vstrebávanie biotínu, vitamínu obsiahnutého v kvasniciach, je brzdené látkou antibiotín (avidín), ktorá je obsiahnutá v surových bielkach.

Úloha v tele

Biotín sa zapája do katabolizmu (chemický rozpad) glukózy, mastných kyselín a niektorých aminokyselín. Je nenahraditeľný pri syntéze niektorých mastných kyselín.

Prirodzené zdroje

Biotín je vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa nachádza vo veľkých množstvách v kvasniciach, pečeni, obličkách a varených vajciach.

Kyselina listová

Iné pomenovanie: folát, vitamín B9

Kyselina listová sa zapája do tvorby tkanív nervového systému. Jej nedostatok spôsobuje malformácie plodu (napríklad spina bifida). Pridávanie kyseliny listovej u gravidných súk, má veľmi prospešný účinok na zníženie výskytu rázštepov u novorodených šteniatok. Kyselina listová má tiež preventívny vplyv vo vzťahu k anemickým poruchám.

Stručné zhrnutie

Tento vitamín bol objavený v polovici 20. storočia. Je rozpustný vo vode a ukladá sa v pečeni zvierat. Už viacero rokov sa používa výraz vitamín B9, ale foláty sa v minulosti označovali aj ako vitamín M, vitamín Bc alebo L. casei faktor.

Úloha v tele

Kyselina listová patrí do vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre rýchle delenie buniek (napríklad plod). Je potrebná pri syntéze esenciálnych komponentov DNA.

Prirodzené zdroje

Ako pri väčšine vitamínov skupiny B, sú kvasnice najlepším dietetickým zdrojom kyseliny listovej, ale pečeň a zelenina, zvlášť špenát a žerucha, sú tiež bohatým zdrojom.

Cholín – inozitol

Cholín a inozitol pomáhajú predchádzať patologickému nahromadeniu mastných kyselín v pečeni. Tieto látky, ktoré môžu byť jednoducho asimilované na vitamíny, sú lipotrofné faktory.

Stručné zhrnutie

Cholín a inozitol nie sú vitamíny v pravom význame slova, aj keď patria medzi vitamíny skupiny B. Organizmus je schopný syntetizovať cholín v pečeni, ale jeho tvorba niekedy nekryje požiadavky tela , a preto je vhodné pridávať ho do potravy. Telové bunky a črevné baktérie na druhej strane dokážu meniť glukózu na inozitol.

Úloha v tele

Cholín a inozitol spolupracujú pri tvorbe bunkových membrán. V spojení s vitamínmi skupiny B a histidínom (aminokyselina) chránia kožu pred dehydratáciou.

V kombinácii s fosforom sa cholín mení na lecitín, formu fosfolipidu bunkových membrán a krvných lipoproteínov. Cholín tiež vstupuje do syntézy acetilcholínu, veľmi dôležitého mediátora nervových zakončení. Inozitol je integrálnou súčasťou myelínovej vrstvy pokrývajúcej nervové bunky.

Prirodzené zdroje

Cholín sa v hojnom množstve nachádza v mäse, vajciach a orechoch. Vnútornosti, napríklad kravská pečeň a srdce, sú výborným zdrojom inozitolu.

Vitamín C

Iné pomenovanie: kyselina askorbová

Nie je vo všeobecnosti pre psy a mačky nepostrádateľným vitamínom. Vitamín C je však potrebné pridávať do krmiva, ak ho pečeň zvieraťa nedokáže vyprodukovať dostatočné množstvo. Pomáha pri prevencii a liečbe ochorení spojených so starnutím, stresu vyvolaného fyzickou záťažou a degenerácie kĺbov (artróza).

Stručné zhrnutie

Aj keď skorbut, nedostatok vitamínu C, človek poznal už v dávnej minulosti (námorníci ako prevenciu jedli citróny), u psov a mačiek nie je kyselina askorbová esenciálnym vitamínov v pravom zmysle slova. Za normálnych podmienok si ho dokážu sami tvoriť.

Úloha v tele

Kyselina askorbová je zodpovedná za viacero vitálnych funkcií tela:

  • neutralizáciu voľných radikálov (antioxidant): vitamín C umožňuje regeneráciu vitamínu E, silného prirodzeného anitoxidantu;
  • metabolizmus železa;
  • niektoré protizápalové imunitné reakcie.

Prirodzené zdroje

Vitamín C je v prírode bežný a obsahuje ho každá zelenina a ovocie, predovšetkým citrusové plody (citrón, pomaranč), bobule (čierne ríbezle), kiwi a jahody. U psov a mačiek sa vitamín C syntetizuje v pečeni z glukózy.

  • facebook
  • youtube